Pokud fotografujete, pak alespoň občas nějakou fotografii upravíte. Dříve než s tím začnete, je dobré přinejmenším vědět o tom, co a jak zobrazuje váš monitor. Nehodlám se tu zabývat věcmi, jako je správa barev, ale doporučuji, abyste si ověřili, že se na svůj monitor můžete alespoň přibližně spolehnout. Stačí, aby váš monitor měl nevhodně nastavený jas a kontrast, o chybném barevném podání ani nemluvím, a vaše snímky po úpravě uvidí ostatní uživatelé zcela určitě jinak, než byste si přáli. Je sice pravda, že řadě z nich to asi nebude vadit, ale vy byste se měli alespoň přesvědčit, jak na tom váš monitor je.

Jednoduché ověření spolehlivosti monitoru provedete snadno: použijte vhodnou fotografii, nechejte si ji vytisknout  – nepotřebujete certifikovaný nátisk, postačí spolehlivý fotolab; tiskárně v zaměstnání nebo u kamaráda bych příliš nedůvěřoval.

To, co jsem označil jako vhodná fotografie, by mělo obsahovat běžné přírodní barvy (zelená tráva, modrá obloha), pleť, něco neutrálního černobílého s jemnými přechody, základní R, G, B a případně i C, M, Y apod. Na webu můžete najít řadu vhodných testovacích snímků, např. něco jako:

This Image is protected by Copyrights.

This Image is protected by Copyrights.

EIZO_TestPage610cz

Pozor – jak vidíte, některé z těchto snímků mohou být chráněny proti volnému použití.

Vytištěný snímek porovnejte s tím, co vidíte na monitoru. Neočekávejte, že obě zobrazení budou identická, to je trochu složitější, rozdíly by ale neměly být výrazné. Pokud na monitoru uvidíte přibližně totéž jako na tisku, máte štěstí. Pokud se tisk a monitor budou viditelně rozcházet, máte problém a měli byste ho řešit.

Nedoporučuji vám snažit se pomocí ovládacích prvků na monitoru upravovat zobrazení a pokoušet se dosáhnout barevné a tonální shody s vytištěnou fotografií. Nejjednodušší, ale také pouze přibližný postup je využít nastavení, které nabízí systém Windows: použijte nápovědu Windows, vyhledejte Správu barev a postupujte podle jednoduchého návodu.

Pokud byste rádi použili přesnější postup s kalibrací a vytvořením profilu monitoru, přenechejte nastavení monitoru raději odborníkům.

0 komentáře

Napsat komentář

Chcete se přidat do diskuze?
Neváhejte přispět.

Napsat komentář